maanantai 9. helmikuuta 2009

Retkellä Porvoossa

Minä ajan aika usein Kotkan ja Vantaan väliä, koska minulla on sukulaisia Vantaalla. Yleensä on kiire joko sinne tai takaisin, mutta tänään oli aikaa. Koira jäi sukulaisten luokse, joten sain ihan itsekseen viettää vapaapäivää. Moottoritiellä Porvoon kohdalla päätin poiketa reitiltä ja oli niin nopea päätös, että mietin sitä tarkemmin vasta kun olin jo ulosmeno rampilla. Päädyin Porvooseen ja, tarkemmin sanottuna, juuri sinne vanhaan kaupunkiin. Muutamia kertoja olen Porvoossa käynyt, mutta aina kesällä. Kaunis kaupunki se on myös talvella ja jopa näin kurakelillä.

Kirkon kävin katsastamassa ja samalta se minun silmin näyttää kuin ennen tulipaloakin.

Ihan turha reissu tämä ei ollut, sillä Porvoossa on minun nukkekotini esikuva. Netistä olen löytänyt Holmin talon kuvan ja nyt kävin tarkastelemassa taloa ihan paikan päällä. Ei ole tarkoitus tehdä 1:1 pienoismallia tästä talosta, mutta inspiraationa tämä talo minulle toimii. Minua miellyttää talon mittasuhteet. Ikkunoiden jaot ja rytmitys. Vaikeinta tässä koko hommassa on se, että nukkekodissa on yleensä enempi korkeutta kuin leveyttä ja tämä talo on matala ja leveä. Haluaisin nukkekotiini kellarin ja vintin, mutta silloin korkeutta tulee liikaa ja mittasuhteet menee pieleen. Isoja kompromisseja en ole valmis tekemään, joten suunnittelu on ollut aika haastavaa ja vieläkään en ole tyytyväinen piirrustuksiini.

Haluan mukaan myös yksityiskohtia, joita näinkin yksinkertaisen näköisessä rakennuksessa on todella paljon.


Brunbergin suklaakauppaa etsiessäni löysin Riimikko-nimisen lelukaupan. Ensin olisin kävellyt vain ohi, mutta sitten huomasin ikkunassa nukkekoti tavaroita ja välittömästi poikkesin sisään. Rahaa ei olisi ollut senttiäkään, mutta muutamia heräteostoksia tarttui silti matkaan.
Tämä pikkuruinen shakkilauta nappuloineen on loistava. Lauta on magneetin pala, joka on päällystetty ruutukuvioisella tarralla ja metalliset nappulat pysyvät hyvin pystyssä ja paikoillaan.


Raastinrauta kuuluu joka keittiöön ja minun nukkekotini keittiöstä löytyy nyt myös tämä uskomattoman hieno vohvelirauta!

Muutamia vihannesjulisteita ostin keittiöön ja suojelusenkelitaulun ostin lähinnä metallisten kehysten takia.

Minun nukkekotini väki elää mahdollisimman paljon omavaraistaloudessa ja liha taloon tuleekin omasta metsästä tai naapurin maalaistalosta. Lihamylly on siis tuiki tarpeellinen työväline tässä taloudessa. Tuo ruuvi, jolla mylly laitetaan pöytään kiinni, toimii oikeati! Kahvaa voi myös pyörittää, jolloin myllyn sisällä oleva "jauhinkivi" pyörii. Pöytä on kokoa 1:16 ja siksi liian pieni, mutta muuta pöytää minulla ei ollut kuvaan laittaa.

3 kommenttia:

elina kirjoitti...

Tuo lihamylly on aivan uskomattoman hieno, samoin vohvelirauta.
Kyllä joka talo ainakin yhden suojelusenkelin tarvitsee, oli sellainen sinunkin sänkysi päässä,kun olit pieni.

Anonyymi kirjoitti...

Holmin talo on kyllä kaunis. Eihän aina pidä tehdä niinkuin yleensä, tee vaan pitempi ja matalampi nukkekoti. Eipähän tule toista samanlaista vastaan.
Porvoon kuvat ovat hienoja, kannatti pysähtyä.

Anonyymi kirjoitti...

Suloisia juttuja löysit Riimikosta! Musta se on aivan sympaattinen pikku-putiikki :)

Mahtavaa nähdä, millainen nukkekodistasi tulee, kun noin kauniin ja arvokkaan näköinen esikuva on mallina!